Beste mevrouw/heer,

Zoals u ongetwijfeld weet gaat dit weekend de avondklok in. Een ingrijpende maatregel die helaas nodig is om de verspreiding van het coronavirus te verminderen. We kunnen ons voorstellen dat u en de mensen om u heen vragen hebben over wat de regels nu precies zijn.

Op www.denhaagtegencorona.nl plaatsen we komende week de nieuwe regels in negen talen. Ook maken we een flyer met de belangrijkste regels in de negen talen, deze kunt u delen op social media, mailen, whatsappen of uitprinten en uitdelen. De Nederlandse versie is al beschikbaar.

In deze mail lichten we de avondklok vast toe. De andere maatregelen komen in negen talen op de website en in een flyer.

We hopen u hiermee te helpen in de communicatie met uw netwerk. Veel dank voor uw hulp bij het verspreiden van de informatie!

Met vriendelijke groeten,

Campagneteam ‘Den Haag tegen Corona’

Let op: vanaf zaterdag mag u in de avond niet op straat zijn
Vanaf zaterdag 23 januari 2020 geldt in heel Nederland een avondklok. Dit betekent dat niemand tussen 21.00 uur en 04.30 uur zomaar op straat mag zijn.

Waarom?
In de avond en nacht binnenblijven helpt om het aantal mensen dat corona krijgt te verminderen. Vaak worden mensen besmet als ze familie en vrienden ontmoeten. Dat gebeurt vaak in de avond. Door de avondklok gaan minder mensen bij elkaar op bezoek.

Wat zijn de regels?
U blijft tussen 21.00 uur en 4.30 uur binnen. Als u toch naar buiten gaat, kunt u een boete krijgen van 95 euro.

Wanneer mag u wel naar buiten in de avond?
U mag alleen naar buiten als u een van de volgende redenen heeft:

  • in geval van nood;
  • als uzelf, iemand anders die niet goed voor zichzelf kan zorgen of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft;
  • als u van uw werkgever voor uw werk naar buiten moet, u moet dan in het bezit zijn van een werkgeversverklaring;
  • om uw hond uit te laten; dit doet u in uw eentje;
  • als u naar het buitenland reist of terugkeert naar Nederland en dit kan bewijzen met bijvoorbeeld een vliegticket;
  • als u onderweg bent van of naar een begrafenis of crematie en dit kunt bewijzen;
  • als u onderweg bent door een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting en u dit kunt bewijzen.

Formulieren
Op de website van de Rijkoverheid kunt u het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ downloaden en invullen.  Deze verklaring moet u bij zich hebben als u in de avond naar buiten moet. Let op: in een noodgeval, bij het uitlaten van de hond of als u terugkeert uit het buitenland heeft u geen formulier nodig.

De avondklok geldt in ieder geval tot woensdag 10 februari 2021 04.30 uur.